Protecție împotriva coroziunii

Parametrul cheie pentru fixările metalice Rawplug este protectia impotriva coroziunii de cea mai inalta calitate.

Protecția împotriva coroziunii

Sub influența coroziunii, elementele din oțel sunt supuse deteriorării și încetinirii treptate, pierzând parametrii tehnici și punând utilizatorul în pericol de funcționare periculoasă sau, cel puțin, daune. Prin urmare, parametrul cheie pentru fixările metalice Rawplug este protecția împotriva coroziunii de cea mai înaltă calitate.

În uzina noastră avem instalații ce ne permit să obținem orice tip de protecție la coroziune, în conformitate cu cerințele și specificațiile clienților noștri. Gama largă de protecții la coroziune oferite de Rawplug și procesele de fabricație garantează un produs final de cea mai înaltă calitate.

Selectarea protecției anticorozive pentru un produs este puternic simplificată de norma ISO 129944, o sursă de informații privind protecția la coroziune pentru constructiile din oțel și utilizarea acoperirilor corespunzătoare.

Caracteristicile straturilor de protecție

Acoperiri electrolitice cu zinc

Galvanizarea reprezintă un standard pentru fixările metalice. Acoperirile cu zinc depuse galvanic sunt clasificate ca protectoare, adică vizate exclusiv să ofere protecție la coroziune pentru substratul metalic.

Acoperirile cu zinc protejează substratul metalic ca urmare a dizolvării lor anodice într-o celulă de coroziune. Prin urmare, se poate concluziona cu ușurință faptul că stratul de acoperire cu zinc executat, cu cât este mai gros, cu atât va proteja mai bine elementul acoperit.

În uzina Rawlplug din Łańcut executăm două tipuri de galvanizare în conformitate cu standardul ISO 4042:

  • zincare la cald cu strat subțire - grosimea acoperirii este de la 5 μm la 15 μm, iar rezistența la coroziune a acestor acoperiri, în funcție de grosimea lor, durează între 6 și 72 de ore până la obținerea coroziunii albe și între 24 și 144 ore pentru obținerea coroziunii roșii;
  • zincarea la cald cu strat gros - cuprinde rezistența la coroziune de 120 de ore pentru coroziunea albă și 240 de ore pentru coroziunea roșie de la A2 la A5.

Acoperiri neectrolitice cu Zink Flake

Acoperirile neelectrolitice cu Zink Flake aparțin celor mai moderne metode de protecție împotriva coroziunii. Sunt folosite pentru aplicațiile unei game largi de produse din industrie datorită proprietăților lor anticorozive foarte bune (testare în mediu salin peste 1000 de ore, conform PN-EN ISO 9227), a rezistenței foarte bune la temperatură, a capacității de a selecta coeficientul de frecare necesar și de a utiliza metode moderne de aplicare în procesul de acoperire. Cel mai important, ele sunt ecologice și respectă cerințele de protecție a mediului din industria auto și cerințele din Directiva Europeană 2000/53 / CE privind vehiculele aflate la sfârșit de viață.

Produsele fabricate în uzina Rawlplug sunt acoperite folosind sisteme de protecție anticorozivă de cea mai înaltă calitate, cu Zink Flake:

  • Geomet®;
  • Doerken, furnizor de Delta Seal® și Delta Protekt®;
  • Magni, furnizor de Magni 560 și Magni 565.

Acoperiri nemetalice

  • Înnegrirea termică.
  • Oxidarea - procesul de acoperire a suprafeței metalice cu un strat subțire de oxid pentru a-l proteja împotriva coroziunii. Oxidarea poate fi acoperită numai de oțel, fontă sau oțel turnat.

  • Fosfatizare – organele de asamblare curățate din oțel sau fier sunt scufundate într-o baie cu soluție diluată de acid fosforic. Ca urmare a acestui proces, pe suprafața organului de asamblare se formează un înveliș protector cu fosfor cristalin cu proprietăți anticorozive relativ slabe. Adăugarea unui strat suplimentar de ulei sau de ceară cu acoperire cu fosfat încetinește perioada de coroziune a elementului. Există trei tipuri de fosfază utilizate: fier, zinc, mangan și zinc-calciu.

Acoperiri organice

Acoperirile organice conțin pete colorate legate cu un polimer întărit de căldură. Pentru a obține o lubrifiere controlată se poate adăuga, de asemenea, PTFE sau disulfură de molibden.

O serie de procese proprii sunt aplicate acoperirilor pentru a îndeplini cerințele clientului și pentru a obține o acoperire optimă.

Aceste acoperiri permit:

  • acoperire colorată;
  • acoperire izolatoare;
  • rezistență bună la coroziune în unele cazuri;
  • rezistență la temperaturi ridicate;
  • lubrifiere controlată, dacă este necesar;
  • rezistență necesară;
  • niciun risc de apariție a emisiilor de hidrogen.

Acoperiri cu pulbere

Versatilitatea aplicării datorită capacității de a obține acoperiri de diferite grade de luciu într-o gamă largă de texturi și structuri, în gamă completă de culori RAL și culori speciale dedicate, cum ar fi: NCS, RR.

Lacul cu pulbere este o tehnologie modernă care face posibilă obținerea unei suprafețe netede și puternice. Vopseaua sub formă de pulbere se aplică fixărilor metalice atunci când suprafața este supusă la întărire (de obicei printr-o metodă termică).

Acoperirea cu pulbere de lac Rawlplug are următoarele proprietăți:

  • Potrivire perfectă a culorii;
  • Rezistență mare la coroziune - o singură aplicare a vopselei pulbere dă o grosime de acoperire comparabilă cu trei straturi de vopsea pe bază de solvent;
  • Are stabilizatori UV care garantează invariabilitatea culorii pe o perioadă lungă de utilizare;
  • Se caracterizează prin duritate de asamblare ridicată - întărirea completă a vopselei este obținută imediat după o oră din momentul în care îmbibarea este completă;
  • Flexibilitate și proprietăți mecanice foarte bune - suprafață netedă, fără fisuri, pete, riduri și blistere;
  • Posibilitatea pictării fără strat de bază;
  • Rezistență chimică și termică ridicată (rezistență la temperaturi care depășesc 100°C).

Straturile de protecție Rawplug și impactul asupra mediului

Straturile de protecție utilizate în produsele Rawlplug sunt sigure pentru mediu. Ne străduim să asigurăm atât eficacitatea ridicată, cât și cel mai mic impact negativ asupra mediului în procesul de galvanizare. Am eliminat sărurile de cobalt din băile cu galvanizare cu zinc pentru a reduce utilizarea substanțelor periculoase pentru sănătate și mediul natural. Prin optimizarea concentrațiilor de lucru, datorită analizei de laborator, am redus cantitatea de substanțe și compuși chimici folosiți pentru anumite etape.

Concentrațiile mai mici de funcționare în comparație cu alte procese galvanice sunt utilizate pentru a asigura protecția împotriva coroziunii din oțeluri aliate și carbon. Procesul de zincare în sine se efectuează la temperatura mediului, ceea ce reprezintă un beneficiu suplimentar datorită consumului de energie mai mic.