Burghie - caracteristici generale și aplicații

Burghiele sunt unelte ascuțite din oțel, în formă de spirală, ce sunt utilizate pentru realizarea găurilor cilindrice și axiale în substraturi. Procesul de forare este foarte important deoarece influențează efectul pozitiv al ancorării și capacitatea acesteia.

Burghiele se împart în mai multe categorii în funcție de 2 criterii principale:

1. Tipul substratului în care orificiul va fi forat:

a) Burghie pentru beton

b) Burghie pentru metal

c) Burghie pentru lemn

2. Mecanismul de percuție al sculei electrice în care va fi instalat burghiul

Clasificarea burghielor în funcție de tipul de substrat:

Fiecare tip de substrat are o specificație diferită și de aceea este important să folosiți întotdeauna un burghiu care să se potrivească în mod optim cu substratul. Acest lucru va asigura cel mai bun efect de ancorare, cel mai bun confort de găurire pentru instalator, precum și cel mai scurt timp de lucru posibil.

Burghiele pentru beton trebuie să funcționeze eficient în condiții dificile deoarece substratul este un material cu duritate foarte mare care poate fi suplimentar armat cu bare de oțel. Cele mai importante caracteristici ale burghielor pentru beton sunt următoarele:

1. Muchiile de tăieri (de la 2 până la 6)

a) Burghie cu 2 muchii de tăiere din carbură și 2 canele de evacuare pentru extragerea prafului. Acest lucru asigură un timp de găurire mai rapid în substraturi nearmate, precum și în pereți de cărămidă și beton ușor (de exemplu RT-SDSA burghiu de rotopercuție SDS Plus Aggressor și RT-SDSB burghiu Brickdrill pentru realizarea găurilor în zidărie)

b) Burghie cu multiple muchii de tăiere din carbură pentru o găurire stabilă și de durată în cele mai exigente substraturi. Proiectate pentru uz profesional și forarea găurilor pentru ancore chimice și mecanice (de exemplu RT-SDSR burghiu de rotopercuție premium SDS Plus Rebardrill sau RT-MAXT burghiu de rotopercuție premium SDS Max Turbodrill)

2. Designul care necesită ca partea de lucru a burghiului să fie realizată cu o precizie foarte mare deoarece aceasta garantează durabilitatea burghiului și precizia găurii

3. Prinderea burghiului

4. Materialul burghiului

5. Procesul de fabricare a burghiului care garantează rezistența acestuia, precum și elasticitatea și rezistența la torsiune.

Diferența de calitate între burghie influențează viteza și confortul de lucru, precum și durata de viață a acestora.

Burghiele pentru metal sunt utilizate pentru lucrul cu oțelul, materiale neferoase, fontă etc. Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri, dar principalele caracteristici ale acestora sunt:

  1. Forma trunchiată a conului, potrivită pentru găurirea precisă a metalului
  2. Înclinarea vârfului – în majoritatea cazurilor 118° sau 135°. Primul este folosit pentru găurirea rapidă, în special în materialele moi precum aluminiu, în timp ce al doilea permite o precizie mai mare și găurirea în materiale mai dure
  3. Tipul de oțel utilizat pentru fabricarea burghiului. Astfel, acestea se împart în 2 categorii principale:
  4. Burghie din oțel de mare viteză de înaltă calitate (oțel HSS) care garantează o durată lungă de viață și versatilitate de utilizare (de exemplu burghiele RT-HSSP și RT-HSSL)
  5. Burghiu din cobalt, fabricat din oțel de mare viteză HSS M25 de înaltă calitate, cu adaos de 5% amestec de cobalt. Aceste burghie se caracterizează prin duritate foarte mare și rezistență la temperaturi ridicate, fiind potrivite pentru realizarea găurilor în materiale cu duritate de până la 37 HRC (de exemplu burghiul RT-HSSC)
  6. Metoda de fabricare

 Burghiele pentru lemn sunt folosite pentru găurirea lemnului, a materialelor pe bază de lemn, placaj etc. Deoarece lemnul este un material relativ moale trebuie să selectați burghiul adecvat pentru structura sa, altfel substratul se poate deteriora. Caracteristica principală a burghielor pentru lemn este punctul de centrare, care face posibilă începerea procesului de forare fără alunecarea accidentală a burghiului. Burghiele pentru lemn sunt fabricate de obicei din oțel aliat întărit de înaltă calitate pentru o durată lungă de viață și au o geometrie complet diferită față de alte burghie. Le putem împărți în 4 categorii principale:

  1. Burghie elocoidale – cele mai populare burghie pentru lemn, caracterizate prin canalele de evacuare largi și adânci, care permit găurirea fără a aplica multă forță și cu îndepărtarea rapidă a cantităților mari de praf
  2. Burghie pentru covraje – utilizate pentru foraje adânci, fără pericolul de a se bloca
  3. Burghie pentru lemn – folosite pentru a obține margini netede și pereți interiori care permit găurirea precisă
  4. Burghie spadă – proiectate pentru forarea găurilor cu diametru mare

Gradul de uzură al burghiului

Burghiele sunt consumabile care pot fi uzate. Durata lor de viață depinde de numărul de găuri forate. Cu cât substratul este mai dur, cu atât burghiul se uzează mai repede și durata de viață este mai scurtă.

Clasificarea burghielor în funcție de mecanismul sculei electrice

Un alt criteriu care diferențiază burghiele este tipul de sculă electrică și de mandrină.

Astfel, acestea se împart în următoarele categorii:

  1. Burghie cilindrice, utilizate împreună cu burghiele mecanice cu percuție și fără impact pentru găurirea în cărămidă, materiale cu goluri și beton ușor, precum și în lemn și oțel. Acestea oferă avantajul unei găuriri precise și menținerea structurii delicate a materialului. Sunt disponibile în diametre de la 1 la 13 mm (de exemplu burghiul RT-IMP)
  2. Burghie SDS Plus, utilizate de obicei cu ciocanul rotopercutor (2 - 4 kg), sunt potrivite pentru realizarea găurilor în beton. Funcționează la viteze de rotație ridicate, reducând timpul de găurire și asigurând o muncă rapidă. Sunt recomandate pentru găurile cu diametre de la 6 la 12 mm. Gama oferită acoperă dimensiuni de la 4 la 30 mm (de exemplu burghiul RT-SDSR Rebardrill)
  3. Burghie SDS Max, utilizate pentru realizarea găurilor cu diametre mari (peste 12 mm) în beton, de obicei compatibile cu ciocanul rotopercutor (5 - 10 kg). Au cea mai puternică prindere, fiind potrivite pentru lucrări cu energie de impact ridicată și sunt proiectate pentru realizarea găurilor de peste 12 mm în cele mai dure materiale (exemplu burghiele RT-MAXT Turbodril și RT-MAXR REBARDRILL)

Selectarea metodei corecte de găurire în funcție de categoria substratului

Metoda de găurire trebuie să fie întotdeauna compatibilă cu tipul de substrat.

  1. Găurire fără percuție – burghiul se rotește fără niciun impact suplimentar. Această metodă este recomandată pentru găurirea materialelor cu rezistență mecanică redusă, cum ar fi zidăria cu goluri și betonul aerat, deoarece gaura nu este mărită și nu se deteriorează structura materialului (de exemplu RT-SDSB Brickdrill)

2. Găurire cu rotopercuție SDS Plus – burghiul se rotește cu un număr mare de impacturi ușoare. Această metodă este recomandată pentru găurirea materialelor cu rezistență mecanică ridicată și o structură compactă, cum ar fi betonul și cărămida solidă (de exemplu RT-SDSA Aggressor)

3. Găurire cu rotopercuție SDS Max – burghiul se rotește cu un număr mic de impacturi cu energie ridicată. Această metodă este recomandată pentru găurirea structurilor dure, cum ar fi betonul armat (de exemplu RT-MAXT Turbodrill)